Szer-Elem Szőlőskert

Holdfénylopó 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Gyöngyözőbor

Szőlőfajta

Hárslevelű

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

11,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10 C

A Rajnai rizling szomszédságában, az új telepítés kétharmadát adó fajtánk. Kedvenc magyar fehérbort adó szőlőnk. Tokajban szerettünk bele, hol máshol. Érzékenysége, kényessége és cukorképző képessége miatt nőies fajtának érezzük. Nagy tanítónak tartjuk ezt a Hárslevelű gyöngyözőbort. A hatalmas fürtök, a vékony héj, a sok eső okozott némi nehézséget 2018-ban. Nehéz volt megtalálnunk a talajművelésben segítő embereket és mire kibogoztuk a gazból, bizony szomorú látvány fogadott minket…. A sírdogálás után férfias döntést kellett hoznunk és megválnunk a termés azon részétől, ami veszélyeztette a bor minőségét. De nemcsak a döntést hoztuk meg, hanem ketten véghez is vittük az „elő-szüretet”. Vagyis augusztus első hetében ledobtuk a termésünk jó felét. Így indítottunk. Ami megmaradt, egészséges volt ugyan, de le volt maradva és féltettük, nem akartuk kitenni egy esetleges visszafertőződésnek. Ezért a gyors augusztus végi szüret, az élénk savak miatt pedig a gyöngyözőbor mellett döntöttünk. Ezek után óriási öröm, hogy ilyen előélettel a háta mögött már eddig is sokak kedvére és megelégedésére el tudtuk készíteni. 

  • Friss
  • Citrusos
  • Selymes
  • Aperitif

2 850 Ft

Egységár: 3 800 Ft/L

Rendelhető
  • Friss
  • Citrusos
  • Selymes
  • Aperitif

A Rajnai rizling szomszédságában, az új telepítés kétharmadát adó fajtánk. Kedvenc magyar fehérbort adó szőlőnk. Tokajban szerettünk bele, hol máshol. Érzékenysége, kényessége és cukorképző képessége miatt nőies fajtának érezzük. Nagy tanítónak tartjuk ezt a Hárslevelű gyöngyözőbort. A hatalmas fürtök, a vékony héj, a sok eső okozott némi nehézséget 2018-ban. Nehéz volt megtalálnunk a talajművelésben segítő embereket és mire kibogoztuk a gazból, bizony szomorú látvány fogadott minket…. A sírdogálás után férfias döntést kellett hoznunk és megválnunk a termés azon részétől, ami veszélyeztette a bor minőségét. De nemcsak a döntést hoztuk meg, hanem ketten véghez is vittük az „elő-szüretet”. Vagyis augusztus első hetében ledobtuk a termésünk jó felét. Így indítottunk. Ami megmaradt, egészséges volt ugyan, de le volt maradva és féltettük, nem akartuk kitenni egy esetleges visszafertőződésnek. Ezért a gyors augusztus végi szüret, az élénk savak miatt pedig a gyöngyözőbor mellett döntöttünk. Ezek után óriási öröm, hogy ilyen előélettel a háta mögött már eddig is sokak kedvére és megelégedésére el tudtuk készíteni. 

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.