Szer-Elem Szőlőskert


Mi csak jó alapanyagból tudunk jó bort készíteni, s azt gondoljuk, más is így van ezzel. Ennek jegyében - egyelőre saját feldolgozási infrastruktúra nélkül - munkánk a szőlőben végezhető munkafolyamatokra koncentrál. Célunk olyan szőlőminőség elérése, amiben megmutatkozik a talaj kiváló terroir jellege. Vagyis legfontosabb célunk egészséges szőlő szüretelése. Boraink egyelőre bérfeldolgozásban készülnek, de bízunk abban, hogy saját feldolgozó terünk is hamarosan kiépül és így mi végezhetjük majd a feldolgozást, a borkészítést is. Tervünk az ökológiai gazdálkodásra való áttérés, a termőterület 2 ha-ra bővítése, ami egyben három kékszőlő fajta telepítését jelenti 2021-2022-ben. Jelenleg három fajta fehér szőlővel dolgozunk. Egy 30 évnél idősebb Olaszrizling ültetvénnyel és egy 6 éves Rajnai Rizling-Hárslevelű ültetvénnyel. Úgy véljük, hogy területünk kiváló adottságokkal rendelkezik, növényeink látják a Balatont, gyökereik vulkanikus talajból gyűjtik a tápanyagot, s a borok mineralitása már a fiatal ültetvény boraiban is kellemesen érezhető.

 

Borászatról

  • Borvidék
    Badacsony

  • Borász
    Szilágyi Krisztina, Tóth Gábor

  • Alapítás éve
    2017

  • Terület
    1,2 hektár

  • Szőlőfajták
    Hárslevelű, Olaszrizling, Rajnai rizling

Kapcsolat, információk